Telescoopverhuur

November 2023: ons aanbod neemt gestaag toe!

De voorbije weken waren niet bepaald vruchtbaar qua sterrenkunde : veel bewolking, regen en zelfs een heuse storm (Ciarán).

Maar dat gaf ons des te meer tijd om ons aanbod aan instrumenten verder uit te breiden!

Als eerste kwam er een 127mm maksutov van Meade (de welgekende ETX-125). Normaal gezien werd deze verkocht met bijhorende vorkmontering, maar ons model hebben we daaruit "losgehaakt" en voorzien van een stel buisringen. Daardoor kan hij naar wens gemonteerd worden op quasi elke montering uit ons aanbod (met uitzondering van de allerlichtste).

Een behoorlijk compacte telescoop dus (40cm slechts!), maar krachtig genoeg om tal van deepsky-objecten te tonen (hoewel het toch in de eerste plaats een maan- en planetenkijker is).

Kort daarna stond er opnieuw een doos aan de deur: een showroom-exemplaar (dus tweedehands, maar quasi ongebruikt) van deSkywatcher 150P Virtuoso GTi. Een hele mondvol, maar eigenlijk een kleine uitschuifbare newtontelescoop gemonteerd op een geautomatiseerd onderstel. Een beetje een futuristische uitvoering van de aloude dobsontelescoop dus!

Héél compact bij het transport dus, behoorlijk krachtig (een spiegeldiameter van 150mm) maar vooral vooral voorzien van GoTo (via de smartphone of een apart handset) en motorisatie. Héél geschikt dus voor wie vreest zijn weg niet te kennen aan de hemel!

Maar hét neusje-van-de-zalm is de gloednieuwe S50 SeeStar van het innovatieve Chinese merk ZWO! Het recentste voorbeeld van een nieuwe generatie "telescopen" (hoewel de term niet meer helemaal correct is), die men zou kunnen omschrijven als "vol-automatische astrofotografi-machines"... 

Door de telescoop kijken zit er niet meer in: het toestel dient enkel om foto's van de sterrenhemel te maken, maar dat doet het dan ook helemaal zelfstandig! U bedient het vanuit de smartphone of tablet, en krijgt daar ook live het resultaat te zien. Verbluffend... maar 't staat natuurlijk mijlenver weg van de klassieke "telescoopbelevenis".


En ook ons aanbod telescoopmonteringen blijft toenemen, zodat u bij de meeste telescopen kan kiezen uit een ruim aanbod aan onderstellen. De recentste aanwinst is deze middelzware LXD75 van Meade - liefkozend de "koffiemolen" geheten. Bij de hoogste snelheden maken de motoren inderdaad nogal wat lawaai (er is gelukkig een "silent modus", waar hij dan nèt ietsje minder snelle GoTo-bewegingen maakt).

Het vormt de ideale tussenmaat tussen de (loodzware maar o zo robuuste) EQ6-monteringen van Skywatcher, of de (té?) lichte EQ3-versie. Met een opgegeven draagvermogen van zo'n 7 kg kan hij probleemloos onze grotere lenzenkijkers of de 20cm Schmidt-Cassegrains dragen (de grotere versie -de C9.25 van Celestron met zijn 23,5cm spiegel- weegt echter bijna 10 kg en dat zakl nèt te veel zijn).