Telescoopverhuur

Schmidt-Cassegrain, Maksutov,...

Goede lenzenkijkers hebben lange buizen, krachtige dobson-telescopen zijn nog volumineuzer,...
Veel waarnemers zweren dan ook bij een "catadiopter": een compacte spiegeltelescoop (met meestal een speciale correctielens vooraan de buis). De kijkerbuis zelf neemt minder plaats, maar door zijn gedrongen vorm kan zo'n telescoop ook geplaatst worden op een véél minder robuuste montering - en zelfs op een handige vorkmontering (die dan geen tegengewicht nodig heeft). 

127mm ETX-125 Maksutov (Meade) - montering naar keus 

Zijn onderstaande catadiopters (203mm, 152mm) té groot of te zwaar? Maar de 105mm Maksutov uit ons aanbod compacte reistelescopen niet krachtig genoeg?
Dan is deze ETX-125 wellicht het goede compromis!

Met een gewicht van 3,8kg en een lengte van 40cm kan hij in principe zelfs op een (robuust!) fotostatief gemonteerd worden - ideaal voor wie ook "Aardse" waarnemingen wil verrichten. Maar het zorgt er vooral voor dat de telescoop kan gecombineerd worden met tal van monteringen uit ons aanbod: van eenvoudige manuele versies tot de meest gesofisticeerde geautomatiseerde ("GoTo").

Die fysieke lengte van 400mm herbergt echter wel een effectieve brandpuntsafstand van 1900mm! Daardoor zijn héél kleine vergrotingen niet echt haalbaar met dit toestel. Dat neemt niet weg dat hij (door zijn spiegelopening van 127mm) wel al héél wat "deepsky" objecten zal tonen, maar het blijft toch in de eerste plaats een telescoop om Maan en planeten waar te nemen (en eventueel de eerste stapjes in de fotografie te zetten? We informeren en helpen u graag aan de benodigde tussenringen!).

Huurprijs: 50-60-70 euro/maand (waarborg: 200/240/280 euro) - afhankelijk van de gewenste montering.