Telescoopverhuur

ED-lenzenkijkers

Goede klassieke lenzenkijkers (met dubbele lenzen) zijn steeds relatief lange toestellen: om (voornamelijk) de kleurfout eigen aan lenzen een beetje te onderdrukken moet men immers kiezen voor relatief weinig gekromde lenzen (dus lange brandpuntsafstanden). Om dat te verhelpen kon men opteren voor telescopen met (héél dure) drievoudige lenzen: de zogenaamde 'tripletten". Maar de laatste decennia slaagt men er in die afwijkingen sterk te reduceren door gebruik te maken van specialere glassoorten, dit soort lenzenkijkers omschrijft men met de verzamelterm "ED-lenzenkijkers" (voor Extra low Dispersion). 

Ze geven superieure beelden bij een nog min of meer korte buislengte

Een aantal kleinere ED-lenzenkijkers (70-80mm diameter) kan u al terugvinden in de rubriek "Compacte (reis)telescopen"

120mm ED-lenzenkijker (900mm brandpunt) van Skywatcher op robuuste EQ6-montering (zowel een gemotoriseerde als een computergestuurde versie zijn beschikbaar)

Eén der onbetwiste topmodellen uit ons aanbod (samen met de C9.25 catadiopter)! Een diameter van 120mm zorgt voor een serieuze lichtwinst, nog eens versterkt door het grotere contrast van de ED-lenzen. De originele scherpstelling van de telescoop is vervangen door een héél hoogwaardig model: boterzachte beweging, maar zonder de minste speling. Daardoor kan je hier ook probleemloos zwaardere camera's aan bevestigen. 

De kijker kan in theorie geplaatst worden op een EQ5-montering, maar gezien het gewicht van de buis is een robuustere EQ6 eigenlijk wel aan te bevelen. 

Huurprijs: 80 euro/maand (waarborg: 320 euro) in combinatie met een gemotoriseerde EQ6-montering, of 90 euro/maand (waarborg 360 euro) indien geplaatst op de GoTo-versie van de EQ6