Telescoopverhuur

Monteringen

De laatste decennia is er eindelijk wat standaardisatie gekomen in onze hobby: 
- oculairen hebben dezelfde vatting (de meer courante 1,25 inch = 31,75mm en voor de grotere modellen 2 inch = 50,8mm) en kunnen dus -ongeacht het merk- op elke telescoop gebruikt worden
- maar ook de telescopen zelf kunnen nu meestal op eender welke montering geplaatst worden, door middel van een zogenaamde "zwaluwstaart". Ook hierin bestaan tegenwoordig twee standaarden: de meest courante is de smallere "Vixen-style", voor de véél zwaardere telescopen gebruiken we liefst de bredere "Losmandy-style".

Hieronder tonen we u een overzicht van de monteringen in ons aanbod (de eenvoudigste/lichtste bovenaan), zodat u als huurder optimaal een set kan samenstellen!

De verschillende soorten zwaluwstaarten - om een telescoop snel en vlot te bevestigen op zijn montering: bovenaan de robuustere "Losmandy"-style voor de allerzwaarste telescopen, in het midden een aantal voorbeelden van de meer courante Vixen-style (en onderaan een verloopstuk om die laatste om te toveren naar de brede versie).

TeleOptic Mini Giro azimutale montering

Door velen nagebouwd, maar niets gaat boven het origineel! Deze kleinste telg uit het Giro-assortiment is zonder twijfel de lichtste en vooral vlotste montering uit ons aanbod. U kan het naar wens monteren op een licht (carbon-)statief of op een robuustere astronomische driepoot (of wellicht heeft u zelf al een fotostatief).

Geen fijnregeling noch motorisatie, dus voor bedoeld voor wie héél snel aan de slag wil ("grab-and-go") - en zeker ook voor wie héél compact op reis wil sterrenkijken!

Draagkracht
Ongeveer 4 kg (eventueel iets meer indien gebalanceerd met een tegengewicht)

In combinatie met
- de kleinste lenzenkijkers (70-80mm ED-refractoren) en compacte catadiopters (105mm Maksutov)

Meerprijs?
Geen meerprijs bij de huur van een telescoop