Telescoopverhuur

Dobson-spiegelkijkers

"Zoveel mogelijk licht voor zo weinig mogelijk centjes", dat is zowat de filosofie achter de dobson-telescoop (en van de bedenker van het concept - Wikipedia John Dobson). Een relatief grote spiegeldiameter, maar een héél eenvoudig onderstel dat echter vlot en nauwkeurig te bedienen is. 
Let wel zeker die 30cm is een behoorlijk groot toestel: om die te kunnen opbergen in een doorsnee wagen moet de achterbank kunnen neerklappen zodat de beschikbare ruimte doorloopt tot in de koffer!         

150mm ​Skywatcher Heritage FlexTube Virtuoso GTi

Het beste van twee werelden! De eenvoud en prijs van een dobsontelescoop gecombineerd met de moderne GoTo-technologie! En dat gecombineerd met een uitschuifbare telscoopbuis, waardoor hij héél compact te transporteren is!

U kan de telescoop nog steeds manueel bedienen indien gewenst (zoals met elke dobson), maar u kan hem vooral computergestuurd gebruiken. Dat kan (standaard) met de Synscan-app  (klikAndroid, en hier voor iOS), of mits een kleine meerprijs (10 euro huur, 40 euro waarborg) met de Synscan-handbediening - voor wie geen smartphone of tablet zou hebben. 

Na uitlijnen op twee sterren kent het toestel dan zelf de weg aan de hemel, én houdt ie ook alles in beeld. Die elektronica werkt op batterijen (8 AA's) of externe 12V-stroombron.

Met zijn spiegeldiameter van 152mm is ie al een pak lichtsterker dan de klassieke "elfjes" (11cm-newtons) waarmee een ganse generatie amateur-astronomen gestart zijn (in de jaren '70-'80-'90), maar een pak compacter én dus geautomatiseerd! 
Enige zwakkere puntje: de scherpstelling is een héél eenvoudige "helicale focuser" uit kunststof, dus draaien aan het oculair om scherp te stellen (gaat ietsje trager en met wat meer speling, maar in de praktijk went men er snel aan).

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).