Telescoopverhuur

Binoculairen (grote verrekijkers)

Twee ogen zien meer dan één! Ook bij het sterrenkijken is dat het geval...
Binoculairen hebben enkele uitgesproken voordelen t.o.v. enkelvoudige telescopen:
- met twee ogen tegelijk kijken voelt veel natuurlijk aan (en geeft voor de meeste waarnemers ook een helderder beeld)
- rechtopstaand beeld (de meeste telescopen zetten het beeld ondersteboven, of spiegelen op zijn minst in één richting)
- en aangezien ze geoptimaliseerd zijn voor relatief kleine vergrotingen geven ze heldere, geconcentreerde beelden en tonen ze vooral een héél groot beeldveld (dus makkelijker om objecten te vinden).

"Gewone" verrekijkers zijn ook nog eens véél betaaldbaarder, én licht genoeg om vlot mee te nemen.
Maar het zijn natuurlijk geen héél krachtige toestellen, en ze zijn vooral niet bedoeld voor grote vergrotingen: dus niet geschikt om details te bekijken op de planeten (hoewel ze op de Maan toch al tal van kraters en bergen kunnen tonen).

De binoculairen in ons aanbod echter bieden ook deze voordelen, maar dan met véél grotere lichtsterkte - en bovendien kunnen ze ook middelgrote vergrotingen aan. 

Grote 88 mm binoculair op azimutale vorkmontering

- Vergeleken met een telescoop heeft een binoculair enkele uitgesproken voordelen: een ruimer beeldveld (want meestal gebruik je enkel kleine vergrotingen), een rechtopstaand beeld (telescopen geven een gespiegeld beeld) en vooral: waarnemen met beide ogen.
- Nadeel is dan weer dat ze meestal "rechtdoor" kijken, en zeker bij het waarnemen richting het zenit (boven je hoofd) wordt dat héél belastend voor de nek en rug. Bovendien hebben verrekijkers meestal een relatief kleine lensdiameter, dus minder lichtsterkte.
Bij deze binoculair kijkt men echter onder een hoek van 90°, en bovendien bedraagt de lensdiameter al een héél respectabele 88mm.
Bovendien heeft ie -net zoals een telescoop- verwisselbare oculairen zodat u verschillende vergrotingen kan gebruiken (concreet: 20x, 26x en 32x). Een kleine zoekertelescoop maakt dat het extra makkelijk is om de hemelobjecten op te zoeken, terwijl de vorkmontering zorgt voor een vlotte en uitgebalanceerde beweging.
Een ideaal toestel om bij kleine en middelgrote vergrotingen de hemel af te speuren (zeker voor beginners die nog niet over de nodige hemelkennis beschikken): de grote nevels en sterrenhopen in de zomermelkweg, de spectaculaire objecten van de winterhemel (Zevengesternte, Orionnevel,...), maar nog zoveel meer. En tussendoor even de kraters op de Maan bekijken, de maantjes van Jupiter, of zelfs de ringen van Saturnus bij de grootste vergroting, zelfs al zijn deze objecten niet zijn grootste doelgroep. 

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).