Telescoopverhuur

Inleiding

Een (serieuze) telescoop aanschaffen doe je niet zomaar! In de ideale wereld zou je een dergelijk kostbaar instrument eerst enkele nachtjes willen testen, maar dat is economisch niet echt haalbaar... 

Anderen willen graag wel even een telescoop voor de vakantieperiode, maar hebben daarbuiten geen tijd om het toestel te gebruiken of geen plaats om hem op te slaan!

En door het succes en de kracht van de moderne digitale camera's, willen veel amateurs ook profiteren van de vaak donkere vakantiehemel om wat fraaie plaatjes te schieten. Daarom hebben we ook enkele compacte en lichte volgmonteringen in aanbieding, ideaal om langer belichte opnames te maken met groothoek-/standaard-/ of korte telelens (zonder dat de sterren streepjes worden door de rotatie van de Aarde...).   

Daarom begon ikzelf -jaren geleden- met het verhuren van telescopen op Volkssterrenwacht Mira. Om een aantal technische en praktische redenen werd de formule in september 2023 lichtjes gewijzigd: niet meer door en vanop Mira, maar door en bij mijzelf dus. Maar voor de huurders verandert er niets, de formule en de service blijft ongewijzigd!   

- De verhuurperiode bedraagt telkens één maand 
- De kostprijs varieert natuurlijk in functie van het gekozen instrument (OPGEPAST: geen Bancontact, dus betaling -waarborg én huur- steeds in cash). 
- Alle instrumenten zijn voorzien van een ruime set accessoires: oculairen, barlow, zoeker,... Doorgaans bovendien van betere kwaliteit als wat standaard bij aankoop bijgeleverd wordt!
- Maar voor helemaal het onderste uit de kan wil halen: bij de meeste telescopen kan er ook nog een "update" bijgehuurd worden: een extra groothoekoculair, een contrastfilter, een fotografische tussenring,...

Lees ook alvast de huurvoorwaarden en het contract, en neem vooral contact op met mij (info@telescoopverhuur.be) om een toestel te reserveren! En hou er rekening mee dat we bij elke uitleenbeurt al gauw 1h-1h30m bezig zijn: uitleg over het monteren van het gekozen toestel, het gebruik ervan, wat u er mag van verwachten in de gekozen periode, en natuurlijk ook wat administratie. U krijgt dus als het ware een stoomcursus telescoopgebruik! En voor meer achtergrondinformatie betreffende telescopen en verrekijkers voor beginnende waarnemers verwijzen we graag naar de Astroclub-lezingen over het onderwerp, op Youtube-kanaal van Volkssterrenwacht Mira.          

Hoewel de huurtoestellen steeds voorzien zijn van ALLE noodzakelijke accessoires (en meestal in betere kwaliteit als wat er bij aankoop bijgeleverd wordt) - kan men vaak nog opteren voor een upgrade: een extra groothoekoculair, een contrastfilter, een fotografische tussenring. Informeer er zeker naar bij de huur!